Faderliga råd

Jag är pappas flicka. Alltid varit och kommer nog alltid vara. Ven om han inte fanns där under uppväxten har han gett mig råd för livet och framtiden som jag nu ger egen sida. Någon annan kanske behöver såna dom med 🙂

—– 1

Inför valet av utbildning och när jag fortfarande gick i grundskolan: 

”Kom ihåg att du kan bli vad du vill när du blir stor. Du kan göra vad du vill med ditt liv. Men, om du funderar på att läsa vidare, kom ihåg att till och med framför en läkare står kungen naken.”. 

Det handlar egentligen om att oavsett vad så står vi lika inför döden. En del skulle väl mena att det är gud, men varken jag eller Farsan tror på det. Har aldrig gjort, tvivlar på att vi någonsin kommer att göra. Därför ordvalet. 

Plus det där att vi kommer möta människor i våra liv som anses förmer än andra. Dom som har status och är på annan mig än oss/mig. Att då vilja att vara ödmjuk och se människan för vad den är när denne att framför oss. Det är våra egna handlingar som avgör hur vi blir behandlade. Hur vi blir bemötta. Hur vi blir påminda. För oavsett vem du är kommer det en dag när vi behöver be om hjälp. Då spelar det ingen roll om vem du är i livet. 

Eller döden heller för den delen. Som när Farsan konstaterade när en finsk president dött och begravningen äger rum. Hur han konstaterar att ‘Presidenten får en statlig begravning och det visas på TV och allt det där. När ett fyllo dör pratas det tyst om. Men, kom då ihåg, ett fyllo är lika viktig att få i jorden som presidenten. Till och med fyllot får en statlig begravning om han saknar jordliga tillgångar. För det är ju fortfarande så att ingen begravs ovan jord.”. Behöver nog inte poängtera att han fortfarande drack när orden yttrades. 

——- 2

Jag var 13 när jag var och hälsade på. När han fortfarande drack och han tog mig ut på skogspromenad och säger följande:

‘Jag är inte den som är bästa exemplet och förebilden men det finns saker jag vill säga till dig. Ett: Börja inte röka. Två: Ligg inte med vem som helst. Tre: Ingen tatueringar. Fyra: Börja inte dricka. Fem: Börja inte knarka.”

Det gick några år och jag var 20 när vi sågs igen. Då på behandlingshem och som visade sig vara stället som vände allt. Han har varit nykter sen dess. 

”Jag gav dig fem råd och saker som du inte skulle göra. Jag ser och vet att du gör och gjort tvärtom på många av dom. Ett: Du röker. Jag kommer inte med moralkakor här. Ditt val. Två: Jag vet inte men jag antar att du haft sex. Jag hoppas bara du är rädd om dig och skyddar dig. Tre: Du har tatuering. Bra ändå att du valde hos en professionell. Fyra: Antar att du druckit. Bli inte beroende. Fem: Men fan dig om du börjat knarka.”.

Oroa dig inte Farsan. Jag kommer inte börja knarka.

———– 3

När livet varit tufft emellanåt och det känns motigt så brukar han säga det som säga inom AA: En sak i tager. Viktigaste först. 

Låter kanske enkelt eller just tvärtom. Ibland är det första steget det svåraste. En dag gav han exempel på det. Exempel på hur det funkar i det mest vardagliga men tråkigaste uppgifterna i livet. Skala potatis. Jepp, skala potatis. En uppgift som är tråkig och beroende på mängd kan vara jobbig, men som Farsan säger: ”Du kan inte skala sista potatisen först.’. 

Han har ju rätt. En sak i taget och bara börja oavsett hur jobbig hindret kan kännas. Ett steg i taget. För oavsett hur man vänder och vrider på det så kan man inte skala sista potatisen först. Förr eller senare kommer du ju till den sista potatisen eller hur? 

Också en påminnelse om att det kommer fler prövningar i livet än bara just den. Bara just en. För att få det man vill behöver man skala potatis fler gånger. Och visst är det värt jobbet man lagt ner med att skala dom? 

Allt börjar med första steget. Den där första potatisen.

———