Social fobi

Informationen hämtad från psykologiguiden.

Eng: social phobia.

Stark ångest inför och önskan att undvika situationer där man kan bli bedömd och granskad av andra. Personer med social fobi är också rädda för att de ska bete sig på ett sätt som känns förödmjukande eller genant (t ex att rodna). Oro och bävan av detta slag är vanlig och förekommer enligt amerikanska undersökningar hos ca 40 % av befolkningen.

I DSM-IV används beteckningen generell social fobi (generalized social phobia) om ångesten gäller en stor mängd olika slag av sociala situationer, med andra ord ångest som uppstår när man vistas bland människor. Specifik social fobi (specific social phobia) består i att få ångest när man ska prestera något medan andra tittar på.

Olika faktorer har betydelse för om man utvecklar social fobi. Det kan vara fråga om genetiska/biokemiska faktorer, uppväxtmiljö, traumatiska händelser eller en konstant missnöjd och icke bekräftande omgivning.

Exponering enbart eller i kombination med kognitiv omstrukturering är de mest effektiva delarna av kognitiv beteendeterapi vid behandling av social fobi. Ett speciedllt utformat behandlingsprogram som innefattar både exponering och kognitiv omstrukturering är KBT-gruppbehandling (Cognitive behavioral group therapy, CBGT), ett annat är individuell kognitiv terapi (Individual cognitive therapy, ICT).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s